Κάθε φορά που οι πελάτες του Defender πραγματοποιούν κλήσεις εν κινήσει, απολαμβάνουν μουσική ή χρησιμοποιούν το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης χωρίς καμία διακοπή, οφείλουν ένα μέρος της εμπειρίας τους στην Emma Kowalczuk και την ομάδα της.
Οι περισσότεροι από εμάς δεν αναρωτιόμαστε ποτέ πώς λειτουργεί όλη αυτή η τεχνολογία με αρμονία. Η Emma όμως το κάνει. Θα σας εξηγήσει ότι πρόκειται για την εύρεση της ιδανικής θέσης τοποθέτησης της κεραίας του αυτοκινήτου, για βέλτιστη απόδοση, καθώς και για την ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα. Με απλά λόγια, είναι η δυνατότητα των διαφορετικών ηλεκτρονικών συσκευών να εκτελούν τις λειτουργίες τους χωρίς να προκαλούν παρεμβολές η μία στην άλλη, κάτι που ονομάζεται αλληλεπίδραση και πρέπει να αποφεύγεται.
Ως επικεφαλής του τομέα ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας, η Emma ηγείται μιας ομάδας εξειδικευμένων μηχανικών που χρησιμοποιούν προσομοιώσεις σε υπολογιστές για την αντιμετώπιση ενός βασικού προβλήματος. «Ουσιαστικά, πρόκειται για το πώς μπορούν αυτά τα ηλεκτρικά σήματα να μεταφερθούν από το εξωτερικό του αυτοκινήτου στο εσωτερικό, ώστε ο πελάτης να μπορεί να κατεβάζει λογισμικό ασύρματα ή να μεταδίδει πολυμέσα εν κινήσει.»
Οι άνθρωποι απαιτούν όλο και περισσότερα από τα αυτοκίνητά τους, προσδοκώντας να λειτουργούν όπως τα smartphones. Η ομάδα της Emma το κατανοεί αυτό. "Στόχος μας είναι να αναπαράγουμε αυτή τη συνδεσιμότητα και εμπειρία μέσα στο αυτοκίνητο. Ό,τι μπορεί να κάνει το κινητό σας, θέλουμε να μπορεί να το κάνει και το αυτοκίνητο. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να μελετήσουμε, για παράδειγμα, τη θέση των κεραιών στο αυτοκίνητο. Αυτό μπορεί να προσφέρει λειτουργικότητα παρόμοια με αυτή του τηλεφώνου σας.”
Αυτή η λειτουργία περιλαμβάνει απομακρυσμένες ενημερώσεις. Η Emma συνέβαλε στη βελτίωση της τεχνολογίας SOTA της JLR, επιτρέποντας στους πελάτες του Defender να λαμβάνουν ενημερώσεις χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτούν έναν Εξουσιοδοτημένο Συνεργάτη. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα έγινε εγκατάσταση της λειτουργίας αναγνώρισης φωνής Amazon Alexa, κάτι που πολλοί πελάτες ενδέχεται να μην περίμεναν.
“Ελπίζω οι πελάτες να εκτιμήσουν ότι η διαδικασία έγινε over the air, χωρίς να χρειαστεί να επισκεφτούν το κατάστημα. Αν έπρεπε να πάνε σε κατάστημα, θα το θεωρούσαν μεγάλη ταλαιπωρία.”
Η κεραία που υποστηρίζει αυτή τη λειτουργία είναι τοποθετημένη σε μία μικρή θήκη σε σχήμα πτερυγίου στην οροφή του Defender, κοντά στην πίσω πόρτα – κάτι που έχει τη σημασία του. Η εξασφάλιση της σωστής λειτουργίας της αποτέλεσε σημαντική συμβολή σε όλο το project.
“Αν εγκαταστήσουμε την κεραία σε ακατάλληλη θέση, οι πιθανότητες να έχουμε καλό σήμα θα είναι ελάχιστες. Μπορεί να τοποθετηθεί σε κάποιο σημείο του προφυλακτήρα, κρυμμένη, αλλά το μεταλλικό αμάξωμα μπορεί να παρεμποδίσει τη σύνδεση με τον σταθμό βάσης κινητής τηλεφωνίας, και αυτό είναι πρόβλημα. Η σωστή τοποθέτηση είναι σημαντική για να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή απόδοση στη συνδεσιμότητα.”
Για να κατανοήσουν τη συμπεριφορά των διάφορων ηλεκτρομαγνητικών σημάτων και την αλληλεπίδρασή τους, η Έμμα και η ομάδα της δημιουργούν εικόνες που θυμίζουν αμαξώματα αυτοκινήτων περιτριγυρισμένα από σύννεφα. Όπως λέει η ίδια, αυτό αποτελεί μέρος της διασκέδασης. «Το καλό με αυτό είναι ότι μπορείς να απεικονίσεις την κίνηση των πεδίων. Πολλοί θεωρούν τις ηλεκτρομαγνητικές επικοινωνίες σαν «μαγεία», επειδή συχνά δεν καταλαβαίνουν γιατί δημιουργούνται προβλήματα. Ωστόσο, με τη βοήθεια της προσομοίωσης μπορείς να δεις ακριβώς πού βρίσκονται τα πεδία και πού συμβαίνει η αλληλεπίδραση. Έτσι, απομακρύνεται η αίσθηση της μαγείας, αφού μπορείς να το οπτικοποιήσεις.”
Εκτός από την αλληλεπίδραση με τον υπόλοιπο κόσμο, το Defender ανταλλάσσει πληροφορίες μεταξύ των ενσωματωμένων τεχνολογιών του. Η ομάδα έχει επικεντρωθεί στο σύστημα ραντάρ που υποστηρίζει το προσαρμοζόμενο cruise control, καθώς και τα συστήματα παρακολούθησης τυφλού σημείου του οδηγού και των πιέσεων ελαστικών του Defender.
Η Emma, η οποία εντάχθηκε στην JLR το 2015, ήταν το πρώτο άτομο στην εταιρεία που ασχολήθηκε με την ηλεκτρομαγνητική προσομοίωση. Από τότε, η ομάδα της έχει αυξηθεί σε οκτώ μέλη, εκ των οποίων τα τρία είναι γυναίκες. "Είμαι εξαιρετικά περήφανη για την ομάδα και για την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει καθώς και για τις ικανότητες που έχει αναπτύξει σε αυτόν τον τομέα".
Η ικανότητα αυτή προήλθε από το πάθος της Έμμας για τα STEM (επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά) από μικρή ηλικία. «Η επιστήμη και τα μαθηματικά με ενδιέφεραν πάντα, γι' αυτό και τα επέλεξα για τα GCSE και τα A-level. Είχα μεγάλο ενδιαφέρον για τα ηλεκτρονικά, γι' αυτό και σπούδασα ηλεκτρολόγος μηχανικός στο πανεπιστήμιο. Έκανα το διδακτορικό μου στις ασύρματες επικοινωνίες, οπότε μπορείτε να δείτε πώς εστιάζω σε αυτόν τον τομέα με την πάροδο του χρόνου..”
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, η Έμμα εργάστηκε σε μια εταιρεία λογισμικού, προτού μεταπηδήσει στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Καθώς η σημασία των ηλεκτρονικών συστημάτων αυξάνεται στα σύγχρονα αυτοκίνητα, το παράδειγμά της μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς άλλους.