Το κύριο αεροδρόμιο του νησιού Vágar είναι μικρό και για να φτάσω στην πρωτεύουσα του Faroese Tórshavn, στο γειτονικό νησί Streymoy, οδηγώ μέσα από μια αφώτιστη, υποθαλάσσια σήραγγα που συνδέει τα νησιά. Οι προβολείς της Discovery Sport αναδεικνύουν λεπτομέρειες από τα βραχώδη τοιχώματα και πριν καλά καλά συνηθίσω τον ωκεανό πάνω από το κεφάλι μου, έχω βγει από τη σήραγγα και οδηγώ σε κυματοειδείς δρόμους μονής λωρίδας. Είναι ένα ομαλό ταξίδι και 45 λεπτά αργότερα σταματάω στο Hotel Føroyar, την πατρίδα του εστιατορίου KOKS, που βρίσκεται πάνω από το Tórshavn με εκπληκτική θέα στην πόλη, τον ωκεανό και τα κοντινά νησιά.
«Αυτες ειναι γευσεις που οι φεροεζοι γνωριζουν, αλλα τις παρουσιαζουμε με εναν νεο τροπο: ενθαρρυνει τους ανθρωπους να ειναι πιο τολμηροι.
Για να φτάσετε στο Kirkjubøur, ταξιδεύετε νότια από το Tórshavn και οι δρόμοι γίνονται πιο κατακόρυφοι με κλειστές στροφές. Η Discovery Sport έχεις την αίσθηση ότι είναι φυτεμένη στο έδαφος, καθώς διατηρεί σταθερή επαφή με το δρόμο ακόμα και στην πιο κλειστή στροφή. Αξίζει να είστε προσεκτικοί σε αυτούς τους δρόμους, καθώς το τοπικό πρόβατο καλπάζει στους λόφους γρηγορότερα σε σχέση με κάθε λογικό πρόβατο και συχνά ξεπροβάλλει χαρούμενα στη διαδρομή σας. Οι τοπικοί νόμοι σας επιρρίπτουν την ευθύνη εάν χτυπήσετε ένα πρόβατο: πρέπει να το βγάζετε αμέσως από τη δυστυχία του και στη συνέχεια να επικοινωνείτε με την αστυνομία για να μάθετε πόση αποζημίωση απαιτεί ο γεωργός. Επιβραδύνω, παρατηρώ τα πρόβατα που βόσκουν στην άκρη του δρόμου.
Ο Jóannes Patursson είναι η 17η γενιά της οικογένειάς του που εκμεταλλεύεται αυτή τη γη. Κάνω στην άκρη σε μια ξύλινη αγροικία που βρίσκεται στη νότια ακτή του Streymoy.
Ο Jóannes έχει ντυθεί με την παραδοσιακή φεροέζικη ενδυμασία, με ένα εφαρμοστό μάλλινο σακάκι με περίτεχνη μεταλλική αγκράφα και δετά παπούτσια. Η υποδοχή μου γίνεται με ένα κέρατο κριαριού γεμάτο με Aquavit. Αυτό είναι τιμή. Μεταξύ άλλων που τους υποδέχτηκαν εδώ είναι η Βασίλισσα της Δανίας και ο Πρίγκιπας του Μονακό. Όλοι τους έρχονται για να δειπνήσουν στην τραπεζαρία του Jóannes με τοίχους από μαόνι που χρονολογούνται από το 1000 π.Χ. και βρίσκεται μέσα στις παλιότερες δομές ξυλείας του κόσμου.
Την επόμενη μέρα, ο Jóannes ντύνεται για αγροτική εργασία με βαριά μάλλινη μπλούζα και ανθεκτικά παπούτσια. Δείχνει τους απότομους λόφους γύρω από την αγροικία, όπου βόσκουν μερικά από τα 380 πρόβατά του. Σε αντίθεση με την εκτροφή προβάτων σε άλλες χώρες, τα πρόβατα των Νήσων Φερόε είναι άγρια. Ο Jóannes θα συγκεντρώσει τα πρόβατά του πέντε φορές το χρόνο το πολύ, για γενικούς υγειονομικούς ελέγχους, μικροτσίπ, κούρεμα και τελικά σφαγή. «Οι άνθρωποι που με βοηθούν δεν είναι εργαζόμενοι, είναι εθελοντές. Πληρώνονται, κατά τον χρόνο της σφαγής, με ένα κριάρι, μία προβατίνα και ένα αρνί και το δικαίωμα να κυνηγάνε λαγούς στο αγρόκτημα.»
Αυτοί οι λόφοι δεν είναι το μόνο μέρος που βόσκουν τα πρόβατά του. Κάθε Σεπτέμβριο, ο Jóannes μεταφέρει κάποια πρόβατα σε ένα κοντινό νησί με βάρκα, με την πρόθεση να τα αφήσει εκεί. Μαζεύει τα αρνιά που γεννήθηκαν από την τελευταία επίσκεψή του και τα φέρνει στο σπίτι. Ο Jóannes γελάει καθώς θυμάται μια φορά που ο καιρός ήταν πολύ κακός για ταξίδι με πλοίο και «ο πατέρας μου έπεισε την νεοσύστατη υπηρεσία ελικοπτέρων να μεταφέρει τα πρόβατα στο νησί». Κάποια πρόβατα μπήκαν στον χώρο των επιβατών, τα υπόλοιπα ταλαντεύονταν σε ένα καλάθι κάτω από το ελικόπτερο. «Βρίσκουμε πάντα έναν τρόπο για να διασκεδάσουμε λίγο», λέει.
Το γρασίδι στο νησί πρέπει να είναι πολύ γλυκό. Το KOKS αγόρασε πρόσφατα μια επιλογή από αυτά τα αρνιά για ένα από τα νέα της πιάτα. Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα άλλο βασικό συστατικό. Κάθε χειμώνα, τα πρόβατα κατεβαίνουν στην άκρη του νερού για να τραφούν με φύκια. Ο Jóannes θεωρεί ότι αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της διατροφής τους και βελτιώνει την εξαιρετικά υπέροχη γεύση τους.
Πριν φύγω, ο Jóannes με πάει στην αποθήκη του όπου στεγάζεται ένα πλήθος σφαγίων προβάτων, εν μέρει με τη διαδικασία ræst. Τα σφάγια κριαριών μυρίζουν πολύ πιο έντονα και δυνατά από τις προβατίνες, αλλά όλα καλύπτονται από ένα λεπτό στρώμα λευκών βακτηρίων που σηματοδοτεί την πρόοδο της ζύμωσης. Το καθένα το έχει ήδη ζητήσει ένας πελάτης που περιμένει ανυπόμονα το μεζεδάκι του.
ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΗ DISCOVERY SPORT ΤΟΣΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ